Wereldvrede

De grootste oorlogen of de kleinste ruzie's komen voort uit mensen die het niet met elkaar eens zijn. Open deur? Kan. Maar hoe weet je dat? Hoe weet je dat je het niet eens bent met haar? Daarvoor moet zij eerst haar standpunt verwoorden en uitspreken.

Ben je het dan niet eens met wat zij denkt, of ben je het niet eens met wat ze zegt, of hoe ze het zegt?

Misschien zit het conflict in de woorden die zij kiest, de definities die zij hanteert, of de toon van haar stem en niet in het standpunt zelf. Misschien zit het conflict wel in jouw interpretatie van wat ze zei en dus niet in haar standpunt, de woorden die ze gebruikte, of de manier waarop ze het zei, maar gewoon omdat jij dingen achter haar woorden zocht die ze er zelf nooit in heeft gelegd.

Daarbij is een standpunt ook maar een volstrekt willekeurig ding. Anders zou het een dogma zijn.

Het glas is half leeg, het glas is half vol.
Waar verschillen wij van mening, of waar zijn we het eens.


Mensen in debat vallen elkaar aan op de gekozen verwoording van hun standpunten. Ze hebben geen interesse in de standpunten zelf. Rivaliseerde groepen moeten nou eenmaal de illusie hooghouden dat ze het niet met elkaar eens zijn.

Best moeilijk hoor om het NIET met elkaar eens te zijn. Iedereen wil toch hetzelfde? Wereldvrede, welvaart en voorspoed. Dat is universeel en als we stoppen met ruzie maken dan komen we er wel.

Als je dit gewauwel echt stuitend ridicuul vindt dan ben ik het natuurlijk helemaal met je eens. Het was ook grappig bedoelt. Ruzies en oorlogen zijn nuttige dingen. Eruit met dat conflict. Zal ik je even op je pan rammen makker, dan weet je weer wie de baas is en wiens willekeurig gekozen standpunt je dient te heiligen, namelijk het mijne. Zal ik ff de neuzen dezelfde kant op rammen.... waren we het al eens.... boeit niet...het gaat erom wie de baas is. Want het is rammen of geramd worden in deze wereld. Moet je nog een beuk...

Tot zover mijn bijdrage voor wereldvrede. Wilt u reageren. Doen! Maar kies uw woorden zorgvuldig en hang niet teveel aan uw mening. Dan zal ik uw reactie interpreteren als de woorden van iemand die het in diepste wezen met me eens is.

xxx

Merel